WEB 1.0'DAN 3.0'A MERKEZİYETSİZ UYGULAMALARA GEÇİŞ



Yaygın olarak kullanılan evrensel SQL (Structured Query Language) olarak bilinen ilişkisel veritabanları hiç şüphesiz sıkıcı ve statik olan interneti dünya çapında genişleyen bir bilgi alışverişi ağı haline getirmiştir. Web 3.0'ın heyecan verici dönemine girmeye başladığımızda, projeler şimdi merkeziyetsiz ağın bir sonraki dönemlerde kullanmaya yönelik daha karmaşık ilişkiler ve bireyselliği gözeten uygulamalar geliştirmeye çalışmaktadır.


İlişkiye Tabanlı Veritabanları Bugün Kullandığımız Web'i Nasıl Şekillendirdi?

İlişkisel veritabanları, 90’lı ve 2000’li yılların başlarında, internet patlaması ile hayatımıza giren bir kavram değildi. IBM, 1974’te System R adı verilen ilk ilişkisel sistem veritabanını kavramsallaştırmıştı - İnternet, çekişe geçmeden on yıl önce. System R, SQL'un CRUD: CREATE, READ, UPDATE ve DELETE (oluştur, oku, güncelle ve sil) olarak bilinen temel ancak çok önemli işlemlerine sahip ilk uygulamasıydı. Bu dört basit işlem, önümüzdeki yıllarda dünyayı değiştirerek sayısız RDBMS'yi (ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri) doğururdu.


Web 0.1 - İnternetin Doğuşu


ARPANET'in ilk on senedeki yayılışı

Teknoloji veya blockchain ile ilgileniyorsanız ARPANET'i duymuş olabilirsiniz. Kısaca ilk olarak birbirine internet iletebilen dört üniversite bilgisayarından oluşan bir ağ olarak bildiğimiz bu atılım internet tarihinde büyük öneme sahip.

Zamanla, daha fazla üniversite ve kurum ağa katılarak, TCP / IP’den HTTP’ye, İnternet’i bu güne yönlendiren şeylerin temellerini atmaya devam ettiler. Kuşkusuz, ağ kullanımı zordu, kullanışlı değildi çünkü UI / UX o zamanlar bir çalışma alanı bile değildi. İlk aşamalarda hemen hemen her şey komut satırı tabanlıydı ve bilgisayar denilen bu yeni dev makine çoğu insan için gelecekten gelen korkutucu bir aletti.




Web 1.0 - Statik, İnteraktif Olmayan Bilgi Aktarım Ortamı

Kişisel ev bilgisayarlarının ve internet bağlantısının artmasıyla işler ilginç olmaya başladı. 90’lar, gerçekten de “akıllara durgunluk veren” GUI'nın (grafiksel kullanıcı arayüzleri) geliştirildiği ve erken adapte olan tüketicilerin birkaç arkadaş ve akrabalarına neredeyse anında e-posta gönderebildiği bir ortam olmuştu ki tanına bu tüketici kabiliyeti ile ilgi büyük bir ivmeyle artmaya devam ediyordu.. Her ev AOL “Ücretsiz Deneme” CD'leri ile bombalandı. İnternete bağlanan çevirmeli modemin çıkardığı ses ve “Yeni Mailin Var! ” bildirim sesi ilk internet kullanıcıların aklında asla silinmeyecekti.




Elbette bu dönemde internette yapılabilecek pek bir şey yoktu. Bir kaç haber siteleri, bazı niş bağlantılar dizini, sohbet odaları ve e-posta dışında kullanım alanları sınırlıydı. Yine de internet gelişmeye devam etti.


Web 2.0 - Dinamik, İnteraktif Web Siteleri

Javascript, Macromedia Flash ve standartlaştırılmış web standartları gibi teknolojilerin hızlı gelişimi, internetin inanılmaz bir hızla değişikliğine neden oldu. Bu güne kadar, bu teknolojiler (bazıları emekli oldu bile - RIP Flash), büyük ölçüde açık kaynaklı yazılım konsepti sayesinde, geliştirilmeye devam ediyor.

Ancak, bulmacanın büyük ölçüde değişmeden kaldığı ve tartışmalı bir şekilde Web 2.0'ın en ilişkisel veritabanlarının büyümesine yardımcı olduğu önemli bir parça var. PHP ve MySQL, Web 2.0'ın geliştirilmesinde payı büyük olan iki faktördü ki bugün de oldukça popüler olmayı sürdürüyorlar. O günlerde favori olan birkaç websitesine birlikte göz atalım:


  • Xanga - PHP ve MySQL
  • Newgrounds - PHP ve MySQL
  • DeviantArt - PHP ve MySQL
  • Photobucket - PHP ve MySQL
  • AddictingGames - PHP ve MySQL
  • Tüm favori forumlarınız (vBulletin, phpBB, SMF) - tümü PHP & MySQL


İlişkisel veritabanları, özellikle MySQL, interneti tamamen değiştirmişti. İlişkisel veri tabanları, verileri her bir kaydı tanımlayan benzersiz bir anahtarla sütun ve satır içeren tablolarda düzenler. Bu, verilerin saklanabileceği, güncellenebileceği ve alınabileceği kolay, verimli ve mantıklı araçlar sağlar. Bu görünüşte basit, ama çok güçlü bir veri depolama teknolojisi olmadan, internet bugün tamamen farklı bir noktada olabilirdi.


Web 3.0 - Merkezi Olmayan Uygulamaların Toplu Kabulü Mücadelesi

Blockchain teknolojisinin sadece teknoloji dünyasına değil, her türlü sektöre katkı sağlayacak potansiyele sahip olduğunu keşfetmeye her gün devam ediyoruz. Ancak, bazı şeylere gelince inkar edilemez eksiklikler var.

Tanım olarak Blockchain, tüm işlemlerin kaydedildiği ve ağ katılımcıları tarafından yönetilen değişmez bir defterdir. Bu, belirli kullanım durumları için harikadır, ancak diğerleri için verimsiz ve sakıncalı olabilir. Blockchainlerin büyüklükleri artabilir (Bitcoin’in zinciri yaklaşık 160 GB kadar ve artmaya devam ediyor), veri alımı yavaş, maliyetli ve çok verimsiz olabilir. CryptoKitties gibi tek bir dapp, bir ağı durma noktasına kadar getirebiliyorsa, bu ağ kitle dApp'in benimsenmesi için hazır değildir.

Şimdi bir adım geriye gidelim ve Web 2.0'ın neden ve nasıl bu kadar hızlı büyüdüğünü kendimize hatırlatalım. İlişkisel veritabanları. Web siteleri ve kullanıcılar, neredeyse anında ihtiyaç duydukları verilerin tamamını depolayabilir, güncelleyebilir, silebilir, erişebilir. DApp'lerin gerçek ana akım benimsenmesinin mümkün olması için, blockchain endüstrisinin bu sonuçlara ulaşmak için benzer veya daha iyi bir yönteme ihtiyacımız olduğu kesin.

Kaynak: https://hackernoon.com/from-web-0-1-to-web-3-0-how-chromia-plans-to-bring-mass-adoption-to-dapps-5de660a07853

Comments

Popular posts from this blog

Cryptocurrencies & Their Effects On Monetary Policy

YAPAY ZEKANIN KISA TARİHİ

Lütfen BENİ Öldürme - Yapay Zeka #1